DOMÁCÍ PIZZA

5. června 2018 v 18:16 | Veronica Mitchel
Ahoj všichni, dneska se podíváme na recept na úžasnou domácí pizzu. Doufám, že se vám bude líbit.
V létě po velkých kusech ukrajuji inspiraci z italské kuchyně. Věrné místním surovinám a plné jejich prosluněné zralosti, nekomplikované a aromatické. Italská kuchyně se sice neobejde bez pizzy, ale ta zase vyžaduje pořádnou pec. V obyčejných domácíxh podmínkách se pec dá částečně nasimulovat rozžhavením trouby do ruda a použitím leštěné žulové desky (tu když chytří prodejci nazvou pizza kámen, mají o tržbu postaráno), již nahřejete společně s troubou. Když kámen nemáte, musíte se smířit s tím, že pizza pečená na plechu bude chutnat trochu jinak, i kdybyste jí přes dvířka trouby pěli italskou hymnu. Zkuste si proto pohodu u stolu vytvořit tím, že se o tenký zázrak á la pizzerie nejprve vůbec pokoušet nebudete. Zaměřte se raději na dobrou omáčku a prvotřídní suroviny, kterými pizzu ozdobíte. Techniku pak můžete dál jen zlepšovat.
NA TĚSTO:
600 g hladké mouky plus další na zpracování těsta (podsypání, posypání, doladění konzistence)
1 kostka droždí
1/2 lžičky moučkového cukru
1 necelá lžička soli
5 lžic panenského olivového oleje
2 skleničky vlažné vody z kohoutku (necelé 4 dcl)
NA OMÁČKU:
1 konzerva (400 g) loupaných rajčat ve vlastní šťávě
2 stroužky česneku
1 malá šalotka
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky sušeného oregána
Na ozdobení pizzy (cokoli z níže uvedeného nebo něco úplně jiného podle vaší chuti):
- bazalkové lístky a čerstvá mozzarella
- šunka, pikantní salám nebo slanina
- špenátové listy
- sýr s modrou plísní, parmazán
- na plátky pokrájená rajčata, mladé cukety
- feferonky, nakládané artyčoky nabo houby
- olivy, ančovičky, kapary
1.
Droždí s cukrem rozetřete lžičkou na tekutou kaši. Přidejte lžíci mouky, 3 lžíce vody, promíchejte a nechte 5 minut stát při pokojové teplotě. Zbytek mouky přesejte na pracovní desku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj nalijte kaši z droždí, zbytek vlažné vody, olej, přidejte sůl a nožem začněte tekutiny promíchávat i s okolní moukou. Až zapracujete asi polovinu mouky, odložte nůž a zformování těsta dokončete rukama. Pokud se těsto nedokázalo vyrovnat s veškerou vodou a příliš se lepí, vylepšete jeho konzistenci malou hrstí dodatené mouky.
2.
Těsto deset minut hněťte spodní částí dlaně nebo přibližně 5 minut v kuchyňském robotu, až dostanete sametově jemné, vláčné, pružné a nelepivé těsto. Položte ho do mísy, zlehka poprašte moukou, přikryjte potravinářskou fólií a nechte půl hodiny kynout.
3.
Mezitím uvařte omáčku na pizzu. Konzervovaná rajčata nechte okapat, šťávu zachyťte, rajčata pokrájejte na několik menších kousků a přidejte zpátky ke šťávě. Česnek i cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Olej rozehřejte, zpěňte na něm česnek, cibuli i oregáno a za občasného míchání nechte ě minuty podusit doměkka, nenechte ale žádný kousek zhnědnout. Přilijte připravený obsah konzervy, osolte a nechte 15 minut nepřikryté mírně pobublávat.
4.
Těsto znovu krátce prohněťte. Rozdělte ho na 2, 3 nebo i více dílů, podle toho, jak velké pizzy hodláme přivést na svět. Množství těsta například stačí na vyložení dvou celých plechů. Nehleďte na styl, každý plech potřeme olejem, doprostřed položte těsto a rukama ho roztlačte do stran tak, aby rovnoměrně pokrylo celé dno. Zcela nestylově také můžete těsto na pomoučněné pracovní ploše rozválet válečkem na tvar, jaký potřebujete, anebo, tentokrát už v italském duchu, jen prsty a dlaní vytáhnout a roztlačit každý kousek těsta na něco jako kulatou placku. Každou z nich přeneste na samotný kousek papíru na pečení.
5.
Troubu rozehřejte na 250˚C. Pokud použijete kámen, položte ho na dno hned při zapnutí trouby a po dosažení této teploty ještě pokračujte v nahřívání dalších 15 minut, aby do sebe kámen nasál dost tepelné energie. Placky celé potřete omáčkou, volný nechte jen malý pruh kolem okrajů. Ozdobte je surovinami podle své úvahy a chuti, ale - jak důrazně doporučuje Jamie Oliver v knize Jamie po italsku, především to s nimi nepřežeňte (když už nedáte na můj názor, ten jeho byste uposlechnout měli).
6.
Pizzy pečte, každou zvlášť, asi 7 minut v rozpálené troubě, něž zezlátnou okraje. Plech položte přímo na dno trouby nebo ho zasuňte na co nejnižší pozici. Pokud máte kámen, pečte pizzu přímo na něm i s papírem na pečení.
Doufám, že se Vám dnešní recept líbil, a že nebyl moc dlouhý.
ČLÁNEK JE POUZE A ČISTĚ Z MÉ HLAVY, NENÍ NIKÝM SPONZOROVÁN!

Veronica.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama